Ruïnes van Palmyra in Allard Pierson Museum

Openbare restauratie ‘De ruïnes van Palmyra’

7 maart 2019

Van 19 maart tot en met 19 mei wordt het meer dan 4 meter brede schilderij ‘De ruïnes van Palmyra’ voor het oog van bezoekers gerestaureerd, en is er een kleine tentoonstelling over dit schilderij.

Live restauratie

Het oudste schilderij van de Syrische stad Palmyra is dringend toe aan restauratie. Het ruim vier meter brede panorama laat zien hoe Palmyra er in 1691 uitzag. Ruim drie eeuwen van reconstructies en vernielingen hebben dit beeld voor altijd veranderd. Dankzij een crowdfundingsactie van het Amsterdams Universiteitsfonds kan het bijzondere schilderij nu worden gerestaureerd.

Naar het leven geschilderd

De Syrische stad Palmyra heeft altijd tot de verbeelding gesproken van archeologen, kunstenaars en reizigers. Er zijn in de loop der eeuwen meerdere tekeningen en schilderijen gemaakt van Palmyra, maar geen zo groots en gedetailleerd als het meer dan vier meter brede panorama dat Gerard Hofsted van Essen ooit schilderde. Hij reisde in 1691 met een gezelschap naar de ruïnes van Palmyra die in 1678 herontdekt waren door Westerse kooplieden. Ter plekke maakte Hofsted van Essen een aantal schetsen die hij verder uitwerkte bij de Nederlandse consul in Aleppo. In 1743 kwam het schilderij in het bezit van het Athenaeum Illustre, de voorloper van de Universiteit van Amsterdam.

De restaurator aan het werk

Iedereen is welkom om een bezoek te brengen aan het restauratieatelier waar gewerkt wordt aan de restauratie. De restaurator is de volgende data aanwezig: 20 maart, 22 maart, 27 maart, 3 april, 9 april, 16 april, 23 april en 1 mei (tijdens openingstijden).

Als de restaurator niet aan het werk is ben je natuurlijk ook van harte welkom om te zien hoe de restauratie vordert. In de ruimte is er een kleine tentoonstelling over Palmyra en het bijzondere schilderij.