HOE ONDERSCHEID JE KUNST VAN KITSCH OP BROCANTE MARKTEN: #2 MUNTEN EN VOORWERPEN UIT DE KLASSIEKE OUDHEID
Wat is er leuker dan lekker struinen tussen oude spullen op brocantes? Wij Nederlanders zijn er dol op en vooral op vakantie is het een favoriete bezigheid. Hoe je die parel tussen de prullaria vindt, hoor je van één van onze Tussen Kunst en Kitsch experts. Deze keer tips van Mieke Zilverberg.
In vrijwel alle landen van Zuid-Europa, zoals Frankrijk, Italië, Griekenland en Spanje, zijn er voorwerpen en munten uit de Klassiek Oudheid te koop, en in dit geval doel ik op objecten uit de Griekse en Romeinse tijd, van ca. 500 voor Christus tot ongeveer 500 na Christus. Een paar tips waar je op moet letten.
1. Periode en plaats
Het is belangrijk te weten te komen, waar iets precies is gevonden en wanneer. Vooral in Marokko en Tunesië wordt er veel illegaal aangeboden en dan is het oppassen, want dat is verboden. (Voor de invoer van bepaalde voorwerpen uit bijvoorbeeld Zuid- of Oost-Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Centraal- en Midden-Amerika zijn internationaal geldende regels opgesteld.
2. Munten
Bij munten moet je vooral kijken naar de rand van de munt, als die een scherpe middellijn vertoont, dan is hij ‘nagegoten’ van een origineel en dus vals. De meeste munten uit de Oudheid werden geslagen en niet gegoten, enkele uitzonderingen daargelaten.
3. Archeologische vondsten
Voor archeologische voorwerpen kan ik niet zomaar even wat richtlijnen geven, want dat vereist veel kennis en ervaring qua stijl en techniek van de objecten.
(En kennis en ervaring heeft Mieke, die al 35 jaar expert is bij Tussen Kunst en Kitsch. Maar ook dat ze bekendheid geniet blijkt uit een leuke anekdote: ‘Op vakantie in de Negev woestijn in Israël zat ik op een slome kameel. Achter mij werd ineens geroepen: ‘Kan die kameel van Tussen Kunst en Kitsch niet doorlopen!’)